Regulament

Organizatorul

Asociația Turistică “În Amonte”, cu sediul în Arad, strada Piersicilor, nr. 2, județul Arad, organizație non-profit, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau comercial și fără angajați.

Evenimentul

Medieval Trail Race este o manifestare sportivă pentru amatori și profesioniști cu scopul promovării alergării montane în județul Arad, România, utilizând poteci turistice marcate din localitățile Șoimoș și Șiria, județul Arad, Munții Zărandului.
De asemenea, Medieval Trail Race, promovează patrimoniului natural și istoric al județului Arad, îmbinând turismul local cu alergarea montană prin parcurgerea unor trasee montane având ca obiective de interes: Cetatea Șoimoș, Căsoaia, Cetatea Şiriei, Mănăstirea Feredeu și Schitul Feredeu.

Competiția este compusă din trei curse:

 1. cros 18 km cu 700 m diferență de nivel.
 2. maraton 44 km cu 2100 m diferență de nivel.
  Traseul de maraton se va desfășura pe trasee turistice marcate pe următoarea rută: Cetatea Șoimoș – Căsoaia – Vârful Cârciuma – Valea Almașului – Vârful Fântâna Rece – Schit Feredeu – Mănăstirea Feredeu –– Cetatea Șiria.
 3. Cursa copiilor.

Traseele sunt alcătuite preponderend din poteci turistice marcate ca atare, poteci ale localnicilor, drumuri forestiere și drumuri publice asfaltate, și va fi semnalizat de către organizatori cu benzi de marcaj și/sau săgeți de direcționare.
Informațiile referitoare la traseele Medieval Trail Race, la amplasarea punctelor de control, hidratare și alimentare, track-ul GPS în format .gpx, profilul de altitudine se vor regăsi pe site-ul asociației: https://www.clubatia.com

Locația evenimentului este în Șiria, județul Arad – (preluarea kiturilor pentru cursa de maraton se va face la Casa de cultură din Șiria, iar pentru cros și cursa copiilor pe platoul cetății Șiria. Crosul și cursa copiilor vor avea startul și finishul pe platoul din spatele cetății Șiria, iar maratonul va avea startul în Șoimoș și finishul pe platoul cetății Șiria).

Traseele sunt de dificultate medie pentru acest tip de competiție, astfel ca pentru sportivii antrenați și experimentați în competițiile de alergare montană nu prezintă dificultăți sau riscuri speciale sau neobișnuite în condiții de vreme bună. Datorita specificului competiției, riscurile traseelor trebuie bine cunoscute și în niciodată subestimate.

Condițiile de participare

Medieval Trail Race se adresează atât sportivilor profesioniști cât și amatori majori și prin excepție minorilor cu capacitate de exercițiu restrânsă – doar cu acordul părinților, antrenați pentru acest tip de efort, clinic sănătoși, cu experiență, echipați corespunzător conform prezentului regulament, și cu bune cunoștințe de orientare în teren atât în condiții normale cât și în condiții de vizibilitate redusă – cu și/sau fără hartă sau prin orice mijloc tehnic de orientare -, în vederea parcurgerii unui traseu montan în condiții de siguranță.
Participanții au obligația de a cunoaște regulamentul Medieval Trail Race, semnând astfel în cunoștință de cauză declarația de participare pe răspunderea proprie la competiție și de a participa la ședința tehnică pentru a-și însuși toate informațiile transmise de organizator referitoare la cursă.
Concurenții trebuie să dea dovadă de fair-play, să înțeleagă și să accepte faptul că oricâte măsuri de siguranță ar lua organizatorul, nu sunt și nu pot fi acoperite toate riscurile ce rezultă din natura competiției, mediul și condițiile în care se desfășoară aceasta.
Este interzisă participarea persoanelor aflate în stare de ebrietate, în convalescență, sub influența substanțelor psihotrope sau stupefiante și inapte din punct de vedere medical, inclusiv graviditate.

Autonomia/alimentația și hidratarea

Participanții Medieval Trail Race trebuie să își cunoască bine limitele fizice și mentale în concordanță cu distanța și dificultatea traseelor de concurs, să își dozeze efortul astfel încât să parcurgă traseul ales prin forțele proprii în timpul limită propus de organizator.
Participanții la Medieval Trail Race sunt responsabili pentru asigurarea alimentației și hidratării pe tot parcursul competiţiei, iar punctele de alimentare și hidratare puse la dispozitie de organizator vor avea o gamă limitată cantitativ de alimente și lichide pentru hidratare, și nu vor asigura necesarul personalizat pentru fiecare concurent. Alimentarea concurenților la punctele de alimentare se face pe proprie răspundere, aceștia având responsabilitatea alegerii naturii, cantității și frecvenței alimentării și hidratării.
Pentru participarea la Medieval Trail Race, fiecare participant este responsabil pentru evaluarea propriei condiții fizice și sănătăți, asumându-și astfel întreaga responsabilitate în cazul cunoașterii și nedeclarării unor condiții medicale preexistente care ar duce la interzicerea dreptului de a participa la competiție în condiții de siguranță, în legătură cu integritatea fizică și/sau viața, atât pentru propria persoană cât și a celorlalți participanți.

Pe traseul vor exista Puncte de control (PC), alimentare (PA) și hidratare (PH), după cum urmează:

CROS

 • Km 5,3 – 1. PA+PC+PH
 • Km 8,8 – 2. PA+PC+PH
 • Km 13,6 – 3. PA+PC+PH

MARATON

 • km 12,2 – Vârful Livorscu, PA+PC+PH
 • km 22,8 – Căsoaia, PA+PC+PH
 • km 27,5 – Vârful Cârciuma PA+PC+PH
 • km 32,7 – Șaua Cazan, PA+PC+PH
 • km 39 – Urcare în vie de pe asfalt spre cetate PA+PC+PH
 • km 42,8 – Finish pe platou

Concurenții au obligatia de a trece prin toate punctele de control. În caz contrar vor fi descalificați.

Înscrierea

Inscrierea la Medieval Trail Race se face exclusiv online pe pagina:
www.clubatia.com

Contribuția de participare:

 • Cursa copiilor:
  • gratuit
 • Cros:
  • 135 lei până la data de 30.04.2022
  • 160 lei în perioada 01.05.2022 – 12.06.2022
 • Maraton:
  • 160 lei până la data de 30.04.2022
  • 190 lei în perioada 01.05.2022 – 12.06.2022

Contribuția de participare este utilizată integral pentru acoperirea cheltuielilor cu festivitatea de premiere, organizarea zonei de start/finish, a punctelor de alimentare/hidratare, a materialelor promoționale, medaliilor și trofeelor, a kit-urilor de start, precum și a igienizării, reparării și reabilitării zonelor de desfășurare a evenimentelor.

După completarea formularului de înscriere, plata taxei se va putea face într-un termen de 3 zile în contul bancar cu cod IBAN: RO54 BTRL RONC RT02 1251 8701 – deschis pe numele Asociatia Turistica In Amonte cu mențiunea Medieval Trail Race.
Validarea și confirmarea plății se face atât manual cât și în funcție de modul în care ați achitat taxa și poate dura între 1 zi și 5 zile.

Anularea înregistrării se anunță prin email la asoc.inamonte@gmail.com.
Până la data de 09.06.2022, taxa se returnează în cuantum de 50%. După această dată taxa nu se returnează existând următoarele variante:

 • ridicarea kitului de participare cu o copie a cărții de identitate de către altă persoană.
 • transferul înscrierii către un alt participant. Înscrierea poate fi transferată altei persoane trimițând un e-mail, confirmarea scrisă pe e-mail din partea organizatorilor reprezintă validarea noului înscris.

În cazul retragerii din cursă taxa de participare nu va fi înapoiată.

Se fac înscrieri la fața locului.

Premierea

CROS
 • Open masculin – primele 3 locuri »premii în bani
  Categoriile de vârstă: 18-29, 30-44, 45+ » premii în produse
 • Open feminin – primele 3 locuri » premii în bani
  Categoriile de vârstă: 18-29, 30-44, 45+ » premii în produse
MARATON
 • Open masculin – primele 3 locuri » premii în bani
  Categoriile de vârstă: 18-29, 30-44, 45+ » premii în produse
 • Open feminin – primele 3 locuri – premii în bani
  Categoriile de vârstă: 18-29, 30-44, 45+ » premii în produse

Concurenții care s-au clasat pe podium la OPEN nu vor fi premiați și la categoria de vârstă.

Siguranța

Traseele curselor din cadrul Medieval Trail Race nu sunt amenajate și protejate suplimentar de către organizator, de aceea există riscul unor accidentări și/sau deces datorită unor pericole obișnuite în astfel de activități. Acestea includ, dar nu se rezumă la: coliziuni cu vehicule, trăsnete, grindină, ninsoare, ceață, furtuni, viituri, atacuri de animale sălbatice și/sau domestice, mușcături de insecte și/sau reptile, căderi de pietre, stânci, copaci, alunecări de teren, căderi, alunecări, fracturi, entorse sau luxații, epuizare fizică, hipoglicemie, agravarea unor probleme medicale preexistente (necunoscute sau nedeclarate de către participanți), răni, degerături, deshidratare, etc.
Toţi participanţii trebuie să aibă în vedere că pericolele care pot apărea sau se pot produce pe parcursul evenimentului pot fi diverse şi diferite faţă de cele enumerate anterior, cu titlu de exemplu.
 
Organizatorul nu poate prezenta în întregime toate riscurile și pericolele pe care competiţia le-ar putea implica având în vedere tipul, cadrul natural şi sălbatic în care ea se desfăşoară, precum şi particularităţile fiecărui concurent. Din acest motiv, organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru maniera de aducere la cunoştinţa participanţilor a potenţialelor pericole sau riscuri.
 
În cazul în care vreun concurent nu va putea continua deplasarea sau se va deplasa prea lent pentru a termina competiția în condiții de siguranță, acesta va contacta cel mai apropiat punct de control, unde organizatorul și/sau formațiunea de Salvamont va decide modalitatea de evacuare sau retragere, în funcție de condiția fizică și/sau psihică a acestuia.
 
În cazul de: accidentare, hipotermie, epuizare, hipoglicemie, sau a altor condiții medicale care nu vor mai permite deplasarea, concurentul va informa cât mai rapid, atât ceilalți participanți aflați în imediata apropiere, cât și voluntarii, organizatorul sau serviciul Salvamont la numerele imprimate pe numărul de concurs, sau chiar 112, după caz.
 
Pe parcursul concursului circulația rutieră pe porțiunile de drum deschise traficului rutier nu va fi restricționată, de asemenea pe traseele concursului se pot întâlni turiști și/sau animale. Participanţii au obligaţia de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege pe porțiunile deschise traficului rutier.
 
Organizatorul nu poate garanta securitatea deplină a participanților în cadrul de desfășurare a competitiei, respectiv Munții Zărandului, aceștia concurând independent în calitate de sportivi autonomi, antrenați și experimentați pentru acest tip de activități cu respectarea prezentului regulament. 
Măsurile de siguranță luate de organizator pentru intervenția rapidă în zone montane greu accesibile au fost luate prin implicarea serviciului de Salvamont, iar pe trasee voluntarii din punctele de control vor asigura evacuarea de urgență cu autoturismele personale și/sau apelarea serviciului de ambulanță cel mai apropiat la numărul 112.
 
Va exista un punct de prim ajutor în Șiria, unde se va asigura serviciu medical de specialitate în caz de nevoie.
 
Alergătorii sunt responsabili pentru participarea la cursă, organizatorul nu își asumă niciun fel de obligație în cazul în care un concurent se accidentează, decedează și/sau apar alte consecințe din cauza participării la această competiție.

Medieval Trail Race este organizat în strânsă colaborare cu Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Arad. Pe trasee vor fi prezenți reprezentați ai Serviciului Public Salvamont al județului Arad care au rolul de a identifica și interveni în eventuale situații care pot pune în pericol siguranța concurenților. Concurenții au obligația de a se supune direct și fără contestație oricăror recomandări sau decizii ale acestora, cu riscul eliminării din competiție.
Recomandări suplimentare vor fi făcute la ședința tehnică.

Echipamentul

Echipament obligatoriu:

 • număr de concurs
 • batoane energizante și/sau geluri energizante
 • bidon de apă minim 500 ml
 • foiță de ploaie și vânt

Echipament recomandat:

 • bețe de trekking
 • șapcă/bentiță/buff
 • track pe ceas/telefon

Echipamentul obligatoriu poate fi suplimentat de organizatori la sedința tehnică cu alte elemente din lista de echipament recomandat în funcție de starea vremii.
 
Echipamentul va fi verificat la start și aleatoriu pe parcursul cursei și la finish. Lipsă unuia sau a mai multor obiecte din echipamentul obligatoriu duce la descalificare.

Programul

Sâmbătă 02.07.2022

 • ora 07:00 – 07:50 – ridicare kituri maraton – Casa de cultură din Șiria, județul Arad
 • ora 08:30 – 09:30 – ridicare kituri cros și cursa copiilor – pe platoul cetății Șiria, județul Arad
 • ora 08:00 – plecare cu autocarul la Șoimoș – concurenții de la maraton
 • ora 09:30 – 09:45 – ședință tehnică cros
 • ora 9:00 – START maraton din Șoimoș
 • ora 10:00 – START cros de pe platou
 • ora 11:00 – START cursa copiilor de pe platou
 • ora 14:00 – FINISH cros
 • ora 14:30 – premiere cros si cursa copiilor
 • ora 19:00 – FINISH maraton
 • ora 19:00 – premiere maraton

În funcție de condițiile meteo și/sau evenimente neprevăzute, pot apărea schimbări care vor fi anunțate de organizatori.
În cazul apariției schimbărilor în prezentul program acestea vor fi anunțate de organizatori în timp util pe toate canalele de comunicare: e-mail, pagina de facebook, site-ul competiției.

Fotografii, filmări și materiale promoționale

Înainte, în timpul și după concurs se pot face fotografii și materiale video cu concurenții și/sau spectatorii evenimentului. Prin înscrierea și participarea la Medieval Trail Race aceștia acceptă implicit că materialele pot fi folosite de către organizatori în realizarea de clipuri, colaje, cover-uri și/sau alte produse publicitare pentru promovarea concursului și a Munților Zărandului.
De asemenea, dacă vreun participant dorește să fie eliminat din materialele foto/video publicate pe rețelele sociale (facebook/instagram/site), va trebui să facă o solicitare scrisă către organizatori cu identificarea fotografiilor și a în care apare și care solicită să fie eliminate.
descalificare
În cazul în care vreun concurent nu va putea continua deplasarea sau se va deplasa prea lent pentru a termina competiția în condiții de siguranță, acesta va contacta cel mai apropiat punct de control, unde organizatorul și/sau formațiunea de Salvamont va decide modalitatea de evacuare sau retragere, în funcție de condiția fizică și/sau psihică a acestuia.
 
În cazul de: accidentare, hipotermie, epuizare, hipoglicemie, sau a altor condiții medicale care nu vor mai permite deplasarea, concurentul va informa cât mai rapid, atât ceilalți participanți aflați în imediata apropiere, cât și voluntarii, organizatorul sau serviciul Salvamont la numerele imprimate pe numărul de concurs, sau chiar 112, după caz.

Organizatorii își rezervă dreptul de a descalifica orice participant dacă nu respectă acest regulament sau într-una din următoarele situații:
pierderea sau modificarea numărului de concurs;
nerespectarea traseului;
utilizarea unui mijloc de transport în timpul cursei;
părăsirea echipamentului pe traseu;
aruncarea gunoiului pe traseu, ambalajele utilizate pot fi lăsate la punctele de control sau la punctele de alimentare;
neacordarea de ajutor unui alt concurent aflat în dificultate;
lipsă de respect față de ceilalți concurenți, organizatori, voluntari;
însoțirea concurenților de către spectatori/suporteri și ajutorul de orice fel din exterior excepție făcând punctele de alimentare de unde participanții pot primi alimente și băuturi energizante de la suporteri și spectatori;
depășirea timpului limită anunțat în prealabil de organizatori.

Anulare cursă

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseele în orice moment, modificările de trasee vor fi anunțate în prealabil.
Organizatorii își rezervă dreptul de a anula/amâna cursa în cazuri excepționale cu condiția ca toți participanții să fie anunțați în prealabil.
În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile sau/și alte condiții speciale organizatorii își rezervă dreptul de a opri cursa.
În caz de forță majoră, prin aceasta înțelegem orice evenimente care ar putea influența buna desfășurare a evenimentului cum ar fi: dezastre naturale, inundații majore, sau evenimente politice majore care îi determină pe organizatori să anuleze competiția, taxa de participare nu va fi returnată, se va stabili altă dată pentru desfășurarea competiției.

Parte din A.T.I.A. Trail Trilogy

Medieval Trail Race face parte din proiectul A.T.I.A. Trail Trilogy – (A.T.T.), alături de Șiria Vertical Loop 2h și Șiria Winter Trail, competiţii de alergare montană diferite ca distanţe, diferenţa de nivel și concept, şi care se vor desfăşura pe parcursul unui an calendaristic începând cu anul 2022, iar concurenții vor puncta atât individual cât și în clasamentul final A.T.T.