Regulament

Organizatorul

Asociația Turistică “În Amonte”, cu sediul în Arad, strada Piersicilor, nr. 2, județul Arad, organizație non-profit, neguvernamentală, fără scop lucrativ sau comercial și fără angajați.

Evenimentul

Medieval Trail Race este o competiție sportivă atât pentru amatori cât și pentru profesioniști cu scopul promovării alergării montane în județul Arad, România, utilizând poteci turistice din Munții Zărandului localitățile Șoimoș și Șiria, județul Arad, România, organizat cu ajutorul contribuțiilor de participare/donațiilor și cu sprijinul sponsorilor și partenerilor.

De asemenea, Medieval Trail Race, promovează patrimoniului natural și istoric al județului Arad, îmbinând turismul local cu alergarea montană prin parcurgerea unor trasee montane având ca obiective de interes: Cetatea Șoimoș, Căsoaia, Cetatea Şiriei, Mănăstirea Feredeu și Schitul Feredeu.

Competiția este compusă din 4 (patru) curse:

1. Cursa copiilor (necompetitivă) 2 km.

2. Cross 8 km cu 290 m diferență de nivel.

3. Semimaraton 20 km cu 930 m diferență de nivel.

4. Maraton 44 km cu 2100 m diferență de nivel.

Traseele

Traseele sunt alcătuite preponderent din poteci turistice marcate ca atare, poteci ale localnicilor, drumuri forestiere și drumuri publice asfaltate, și vor fi semnalizate de către organizatori cu benzi de marcaj și/sau săgeți de direcționare.

Traseele sunt de dificultate medie pentru acest tip de competiție, astfel că pentru sportivii antrenați și experimentați în competițiile de alergare montană nu prezintă dificultăți sau riscuri speciale sau neobișnuite în condiții de vreme bună. Datorita specificului competiției, riscurile traseelor trebuie bine cunoscute și niciodată subestimate.

Informațiile referitoare la traseele Medieval Trail Race, la amplasarea punctelor de control, hidratare și alimentare, track-ul GPS în format gpx, profilul de altitudine se vor putea consulta aici

Locația

Locația evenimentului este în Șiria, județul Arad – (preluarea kiturilor pentru cursa de ultra și maraton se va face la Casa de cultură din Șiria, iar pentru cros și cursa copiilor pe platoul cetății Șiria.

Crosul și cursa copiilor vor avea startul și finișul pe platoul din spatele cetății Șiria, iar maratonul va avea startul în Șoimoș și finișul pe platoul cetății Șiria).

Condițiile de participare

Medieval Trail Race se adresează atât sportivilor profesioniști cât și amatori majori și prin excepție minorilor cu capacitate de exercițiu restrânsă – doar cu acordul părinților, antrenați pentru acest tip de efort, clinic sănătoși, cu experiență, echipați corespunzător conform prezentului regulament, și cu bune cunoștințe de orientare în teren atât în condiții normale cât și în condiții de vizibilitate redusă – cu și/sau fără hartă sau prin orice mijloc tehnic de orientare -, în vederea parcurgerii unui traseu montan în condiții de siguranță.

Participanții au obligația de a cunoaște regulamentul Medieval Trail Race, semnând astfel în cunoștință de cauză declarația de participare pe răspunderea proprie la competiție și de a participa la ședința tehnică pentru a-și însuși toate informațiile transmise de organizator referitoare la cursă.

Concurenții trebuie să dea dovadă de fair-play, să înțeleagă și să accepte faptul că oricâte măsuri de siguranță ar lua organizatorul, nu sunt și nu pot fi acoperite toate riscurile ce rezultă din natura competiției, mediul și condițiile în care se desfășoară aceasta.

Este interzisă participarea persoanelor aflate în stare de ebrietate, în convalescență, sub influența substanțelor psihotrope sau stupefiante și inapte din punct de vedere medical, inclusiv graviditate.

Autonomia/alimentația și hidratarea

Participanții Medieval Trail Race trebuie să își cunoască bine limitele fizice și mentale în concordanță cu distanța și dificultatea traseelor de concurs, să își dozeze efortul astfel încât să parcurgă traseul ales prin forțele proprii în timpul limită propus de organizator.

Participanții la Medieval Trail Race sunt responsabili pentru asigurarea alimentației și hidratării pe tot parcursul competiției, iar punctele de alimentare și hidratare puse la dispoziție de organizator vor avea o gamă limitată cantitativ de alimente și lichide pentru hidratare, și nu vor asigura necesarul personalizat pentru fiecare concurent. Alimentarea concurenților la punctele de alimentare se face pe proprie răspundere, aceștia având responsabilitatea alegerii naturii, cantității și frecvenței alimentării și hidratării.

Pentru participarea la Medieval Trail Race, fiecare participant este responsabil pentru evaluarea propriei condiții fizice și sănătăți, asumându-și astfel întreaga responsabilitate în cazul cunoașterii și nedeclarării unor condiții medicale preexistente care ar duce la interzicerea dreptului de a participa la competiție în condiții de siguranță, în legătură cu integritatea fizică și/sau viața, atât pentru propria persoană cât și a celorlalți participanți.

Pe traseul vor exista Puncte de control (PC), alimentare (PA) și hidratare (PH) ce vor fi actualizate in curand.

Concurenții au obligația de a trece prin toate punctele de control. În caz contrar vor fi descalificați.

Înscrierea

Înscrierea la Medieval Trail Race se face exclusiv online pe pagina:

www.clubatia.com

Contribuția de participare:

Cursa copiilor (necompetitivă): gratuit.

Cursa de 8 km: 100 locuri disponibile

  • 105 lei în perioada 05.12.2023 – 21.01.2024
  • 125 lei în perioada 22.01.2024 – 31.03.2024
  • 145 lei în perioada 01.04.2024 – 20.04.2024

Cursa de 20 km: 200 locuri disponibile

  • 145 lei în perioada 05.12.2023 – 21.01.2024
  • 165 lei în perioada 22.01.2024 – 31.03.2024
  • 195 lei în perioada 01.04.2024 – 20.04.2024

Cursa de 44 km: 100 locuri disponibile

  • 145 lei în perioada 05.12.2023 – 21.01.2024
  • 165 lei în perioada 22.01.2024 – 31.03.2024
  • 195 lei în perioada 01.04.2024 – 20.04.2024

După data de 20.04.2024, nu se mai fac înscrieri on-line.

Contribuția de participare reprezintă donație și este utilizată integral pentru acoperirea cheltuielilor cu festivitatea de premiere, organizarea zonei de start/finish, a punctelor de alimentare/hidratare, ambulanță, a materialelor promoționale, medaliilor și trofeelor, a kit-urilor de start, precum și a igienizării, reparării și reabilitării zonelor de desfășurare a evenimentelor. 

Anularea înregistrării se anunță prin email la asoc.inamonte@gmail.com.

Până la data de 31.01.2024, taxa se returnează în cuantum de 50%.

Funcție de modalitatea de plată folosită la înregistrarea participării (card online sau transfer bancar), rambursarea cuantumului de 50% din contribuția de participare se va face pe același card bancar, respectiv în același cont bancar utilizat la tranzacționare, în decurs de maximum 14 zile de la acceptarea rambursării parțiale a contribuției.

După această dată taxa nu se returnează existând următoarele variante:

  • Ridicarea kitului de participare cu o copie a cărții de identitate de către o altă persoană. (kiturile neridicate la eveniment nu vor fi trimise celor care din diverse motive nu s-au prezentat, decât ca urmare a unei cereri către organizator până în ziua evenimentului.
  • Transferul către un alt eveniment al A.T.I.A. Trail Trilogy 2023.
  • Transferul către ediția următoare.
  • Transferul înscrierii către un alt participant, acesta preluând kitul persoanei înscrise inițial. Înscrierea poate fi transferată altei persoane trimițând un e-mail la adresa asoc.inamonte@gmail.com, confirmarea scrisă pe e-mail din partea organizatorilor reprezintă validarea noului înscris.
  • Transferul la o altă probă mai lungă se va putea efectua prin achitarea diferenței din contribuția cursei dorite.
  • Prin transferul la o probă mai scurtă organizatorul nu va returna diferența dintre contribuțiile curselor schimbate, iar concurentul care a schimbat cursa va primi kitul cursei la care s-a înscris inițial.
  • În cazul retragerii din cursă, contribuția de participare nu va fi înapoiată, ea fiind considerată donație în vederea organizării evenimentului.

Se vor putea face înscrieri la fața locului doar pentru cursele de cros 8km, semimaraton 20km și cursa copiilor, dar în limita locurilor rămase disponibile și fără a fi garantat kitul de participare.

Premierea

CURSA DE 8 km

Open masculin – primele 3 locuri » diplome sau premii în produse

Open feminin – primele 3 locuri » diplome sau premii în produse

CURSA DE 20 km

Open masculin – primele 3 locuri »premii în bani

Categoriile de vârstă: 18-29, 30-39, 40-49, 50+ » diplome sau premii în produse

Open feminin – primele 3 locuri » premii în bani

Categoriile de vârstă: 18-29, 30-39, 40-49, 50+ » diplome sau premii în produse

CURSA DE 44 km

Open masculin – primele 3 locuri » premii în bani

Categoriile de vârstă: 18-29, 30-39, 40-49, 50+ » diplome sau premii în produse

Open feminin – primele 3 locuri – premii în bani

Categoriile de vârstă: 18-29, 30-39, 40-49, 50+ » diplome sau premii în produse

  • Condiția obligatorie pentru a se acorda premii pe categorii de vârstă este ca în fiecare categorie de vârstă să existe minimum 3 concurenți în categoria respectivă care au luat startul.
  • În caz contrar, categoria de vârstă respectivă se va contopi cu următoarea / următorele categorii de vârstă, în ordinea crescătoare a vârstei, pâna la îndeplinirea condiției de minim 3 participanți la start per categorie.
  • Dacă nici atunci nu se va întruni condiția (de minim 3 concurenți la start în categorie), nu se vor mai acorda premii pe categorii de vârstă (doar OPEN).
  • Concurenții care s-au clasat pe podium la OPEN nu vor fi premiați și la categoria de vârstă.

Siguranța

Traseele curselor din cadrul Medieval Trail Race nu sunt amenajate și protejate suplimentar de către organizator, de aceea există riscul unor accidentări și/sau deces datorită unor pericole obișnuite în astfel de activități. Acestea includ, dar nu se rezumă la: coliziuni cu vehicule, trăsnete, grindină, ninsoare, ceață, furtuni, viituri, atacuri de animale sălbatice și/sau domestice, mușcături de insecte și/sau reptile, căderi de pietre, stânci, copaci, alunecări de teren, căderi, alunecări, fracturi, entorse sau luxații, epuizare fizică, hipoglicemie, agravarea unor probleme medicale preexistente (necunoscute sau nedeclarate de către participanți), răni, degerături, deshidratare, etc.
Toți participanții trebuie să aibă în vedere că pericolele care pot apărea sau se pot produce pe parcursul evenimentului pot fi diverse şi diferite faţă de cele enumerate anterior, cu titlu de exemplu.
 
Organizatorul nu poate prezenta în întregime toate riscurile și pericolele pe care competiția le-ar putea implica având în vedere tipul, cadrul natural și sălbatic în care ea se desfășoară, precum și particularitățile fiecărui concurent. Din acest motiv, organizatorii nu își asumă responsabilitatea pentru maniera de aducere la cunoștința participanților a potențialelor pericole sau riscuri.
 
În cazul în care vreun concurent nu va putea continua deplasarea sau se va deplasa prea lent pentru a termina competiția în condiții de siguranță, acesta va contacta cel mai apropiat punct de control, unde organizatorul și/sau formațiunea de Salvamont va decide modalitatea de evacuare sau retragere, în funcție de condiția fizică și/sau psihică a acestuia.
 
În cazul de: accidentare, hipotermie, epuizare, hipoglicemie, sau a altor condiții medicale care nu vor mai permite deplasarea, concurentul va informa cât mai rapid, atât ceilalți participanți aflați în imediata apropiere, cât și voluntarii, organizatorul sau serviciul Salvamont la numerele imprimate pe numărul de concurs, sau chiar 112, după caz.
 
Pe parcursul concursului circulația rutieră pe porțiunile de drum deschise traficului rutier nu va fi restricționată, de asemenea pe traseele concursului se pot întâlni turiști și/sau animale. Participanții au obligația de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege pe porțiunile deschise traficului rutier.
 
Organizatorul nu poate garanta securitatea deplină a participanților în cadrul de desfășurare a competiției, respectiv Munții Zărandului, aceștia concurând independent în calitate de sportivi autonomi, antrenați și experimentați pentru acest tip de activități cu respectarea prezentului regulament. 
Măsurile de siguranță luate de organizator pentru intervenția rapidă în zone montane greu accesibile au fost luate prin implicarea serviciului de Salvamont, iar pe trasee voluntarii din punctele de control vor asigura evacuarea de urgență cu autoturismele personale și/sau apelarea serviciului de ambulanță cel mai apropiat la numărul 112.
 
Va exista un punct de prim ajutor în Șiria, unde se va asigura serviciu medical de specialitate în caz de nevoie.
 
Alergătorii sunt responsabili pentru participarea la cursă, organizatorul nu își asumă niciun fel de obligație în cazul în care un concurent se accidentează, decedează și/sau apar alte consecințe din cauza participării la această competiție.

Medieval Trail Race este organizat în strânsă colaborare cu Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Arad. Pe trasee vor fi prezenți reprezentați ai Serviciului Public Salvamont al județului Arad care au rolul de a identifica și interveni în eventuale situații care pot pune în pericol siguranța concurenților. Concurenții au obligația de a se supune direct și fără contestație oricăror recomandări sau decizii ale acestora, cu riscul eliminării din competiție.
Recomandări suplimentare vor fi făcute la ședința tehnică.

Echipamentul

Echipament obligatoriu:

  • număr de concurs
  • batoane energizante și/sau geluri energizante
  • bidon de apă minim 500 ml
  • foiță de ploaie și vânt

Echipament recomandat:

  • bețe de trekking
  • șapcă/bentiță/buff
  • track pe ceas/telefon

Echipamentul obligatoriu poate fi suplimentat de organizatori la ședința tehnică cu alte elemente din lista de echipament recomandat în funcție de starea vremii.
 
Echipamentul va fi verificat la start și aleatoriu pe parcursul cursei și la finish. Lipsă unuia sau a mai multor obiecte din echipamentul obligatoriu duce la descalificare.

Programul

Programul evenimentului poate fi consultat aici.

În funcție de condițiile meteo și/sau evenimente neprevăzute, pot apărea schimbări care vor fi anunțate de organizatori.

În cazul apariției schimbărilor în prezentul program acestea vor fi anunțate de organizatori în timp util pe toate canalele de comunicare: e-mail, pagina de Facebook, site-ul competiției.

Fotografii, filmări și materiale promoționale

Înainte, în timpul și după concurs se pot face fotografii și materiale video cu concurenții și/sau spectatorii evenimentului. Prin înscrierea și participarea la Medieval Trail Race aceștia acceptă implicit că materialele pot fi folosite de către organizatori în realizarea de clipuri, colaje, cover-uri și/sau alte produse publicitare pentru promovarea concursului și a Munților Zărandului.
De asemenea, dacă vreun participant dorește să fie eliminat din materialele Foto/video publicate pe rețelele sociale (Facebook/Instagram/site), va trebui să facă o solicitare scrisă către organizatori cu identificarea fotografiilor și a în care apare și care solicită să fie eliminate.
descalificare
În cazul în care vreun concurent nu va putea continua deplasarea sau se va deplasa prea lent pentru a termina competiția în condiții de siguranță, acesta va contacta cel mai apropiat punct de control, unde organizatorul și/sau formațiunea de Salvamont va decide modalitatea de evacuare sau retragere, în funcție de condiția fizică și/sau psihică a acestuia.
 
În cazul de: accidentare, hipotermie, epuizare, hipoglicemie, sau a altor condiții medicale care nu vor mai permite deplasarea, concurentul va informa cât mai rapid, atât ceilalți participanți aflați în imediata apropiere, cât și voluntarii, organizatorul sau serviciul Salvamont la numerele imprimate pe numărul de concurs, sau chiar 112, după caz.

Organizatorii își rezervă dreptul de a descalifica orice participant dacă nu respectă acest regulament sau într-una din următoarele situații:
pierderea sau modificarea numărului de concurs;
nerespectarea traseului;
utilizarea unui mijloc de transport în timpul cursei;
părăsirea echipamentului pe traseu;
aruncarea gunoiului pe traseu, ambalajele utilizate pot fi lăsate la punctele de control sau la punctele de alimentare;
neacordarea de ajutor unui alt concurent aflat în dificultate;
lipsă de respect față de ceilalți concurenți, organizatori, voluntari;
însoțirea concurenților de către spectatori/suporteri și ajutorul de orice fel din exterior excepție făcând punctele de alimentare de unde participanții pot primi alimente și băuturi energizante de la suporteri și spectatori;
depășirea timpului limită anunțat în prealabil de organizatori.

Anulare cursă

Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica traseele în orice moment, modificările de trasee vor fi anunțate în prealabil.
Organizatorii își rezervă dreptul de a anula/amâna cursa în cazuri excepționale cu condiția ca toți participanții să fie anunțați în prealabil.
În cazul unor condiții meteorologice nefavorabile sau/și alte condiții speciale organizatorii își rezervă dreptul de a opri cursa.
În caz de forță majoră, prin aceasta înțelegem orice evenimente care ar putea influența buna desfășurare a evenimentului cum ar fi: dezastre naturale, inundații majore, sau evenimente politice majore care îi determină pe organizatori să anuleze competiția, taxa de participare nu va fi returnată, se va stabili altă dată pentru desfășurarea competiției.

Parte din A.T.I.A. Trail Trilogy

Medieval Trail Race face parte din proiectul A.T.I.A. Trail Trilogy – (A.T.T.), alături de Șiria Vertical Loop 2h și Șiria Winter Trail, competiţii de alergare montană diferite ca distanţe, diferenţa de nivel și concept, şi care se vor desfăşura pe parcursul unui an calendaristic, iar concurenții vor puncta atât individual cât și în clasamentul final A.T.T.

Ultimele zile de înscriere la Șiria Vertical Loop 2h ~ 2024. Înscrie-te până în 15 septembrie pentru a-ți asigura kitul de participare!

X